Sărbătoare azi 20 IANUARIE - †) Sf. Cuv. Eftimie cel Mare
Sarbatoare azi Cand nu se fac nunti Sfinti Zile de post Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie

Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare: O figură marcantă în istoria monahismului palestinian și a Bisericii

Share
Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare, prăznuit pe 20 ianuarie, este o figură proeminentă în istoria monahismului și un apărător fervent al dreptei credințe creștine. Viața sa, desfășurată în secolele al IV-lea și al V-lea, se suprapune unei perioade cruciale pentru Biserică, marcate de dezbateri teologice intense și de consolidarea dogmelor fundamentale.
Născut în Melitene, Armenia, în anul 377, Eftimie a primit o educație aleasă, fiind atras încă din tinerețe de viața ascetică. La vârsta de 29 de ani, s-a retras în pustiul Palestinei, unde, prin asceză riguroasă, rugăciune neîncetată și studiu al Sfintelor Scripturi, a atins înalte culmi ale desăvârșirii duhovnicești.
Pustnic și îndrumător
Viața Sfântului Eftimie în pustiu nu a fost una de izolare completă. Renumele său de om sfânt și înțelept a atras numeroși ucenici, formând în jurul său o comunitate monahală vibrantă. A întemeiat mai multe mănăstiri, printre care și lavra de la Faran, devenită un important centru spiritual. Sfântul Eftimie nu era doar un ascet desăvârșit, ci și un păstor înțelept, îndrumându-și ucenicii pe calea virtuții și a cunoașterii lui Dumnezeu.
Apărător al Ortodoxiei
O contribuție majoră a Sfântului Eftimie la tezaurul Bisericii o constituie apărarea neobosită a dreptei credințe, statornicită la Sinodul al IV-lea Ecumenic de la Calcedon (451). În acea perioadă, erezia monofizită, care susținea existența unei singure naturi în Hristos, câștiga adepți. Sfântul Eftimie, alături de alți mari Părinți ai Bisericii, precum Sfântul Simeon Stâlpnicul și Sfântul Sava cel Sfințit, a combătut cu fermitate această învățătură eronată, apărând dogma ortodoxă a celor două naturi, divină și umană, unite în persoana unică a Mântuitorului Iisus Hristos, „neamestecate, neschimbate, neîmpărțite și nedespărțite”.
Moștenirea spirituală
Sfântul Eftimie cel Mare a trecut la cele veșnice la vârsta de 97 de ani, lăsând în urma sa o moștenire spirituală inestimabilă. Viața sa este un model de asceză, rugăciune, dragoste față de Dumnezeu și apărare a dreptei credințe. Prin exemplul său, el continuă să inspire generații de monahi și creștini, îndemnându-ne la o viață dedicată lui Hristos și slujirii aproapelui.

†) Sf. Cuv. Eftimie cel Mare se sărbătoreste pe 20 IANUARIE